AKTUELLE BØKER


EN REISE I SAMELAND
Ivo Pannaggi, 1936 - Jiri Havran 2002

Levende og vittig beskrivelse av samenes liv og samfunn på Finnmarksvidda i 1936, som den allsidige kunstner og arkitekt Ivo Pannaggi skrev for avisen Gazzetta del Popolo i Torino. Sammen med bilder illustrerer han et samisk samfunn som for lengst er forsvunnet. Stoffet er hittil upublisert i Norge, og er av høy kunstnerisk og litterær kvalitet.
I 2002 reiser fotografen Jiri Havran sammen med prosjektlederen Roberta Luciani i hans fotspor. Han blir møtt av et samisk samfunn i sterk forandring. Likevel klarer han på en poetisk møte å fange stemninger i landskapet der Pannaggi beveget seg for nesten 70 år siden.

Utdrag fra noen av artiklene:
”Under denne kappen av filler, som tvinger oss til sitte litt fremoverbøyd på kne rundt bålet og med hendene i fanget, får jeg inntrykk av å være med i en gruppe merkelige prester som holder en rituell gudstjeneste inne i et hemmelig tempel.”

"Bryllupsfesten foregår på følgende måte: gjestene setter seg parvis rundt bordet, og sammen med brudeparet inntar de en bedrøvelig middag bestående av reinsdyrkaker, kokte poteter, blodsuppe, en traurig dessert – en slags mislykket kake – med kaffe til...."

Tekst: Ivo Pannaggi, Roberta Luciani, Odd Mattis Hætta
Foto: Ivo Pannaggi (1936), Jiri Havran (2002)
Norsk, italiensk og samisk tekst
168 sider
Format 22,5 x 22,5 cm
ISBN 978-82-91399-24-9
Pris: kr. 198,-